Yayınlanmış - Cts, 30 Nis 2022
Sertifikalı Eğitimlerin Kariyerinize Katkısı
Özellikle yeni mezunsanız ya da iş hayatına bir süre ara verdiyseniz; iş bulmak zannettiğiniz kadar kolay olmayabilir. Böyle bir durumda sertifikalar ne işe yarar diye sorabilirsiniz. Çünkü büyük olasılıkla birçok işverenden olumsuz yanıt almış, elinizdeki diplomayla öylece kaldığınız için umudunuzu kaybetmeye başlamışsınızdır. Fakat durum aslında bu kadar korkutucu değil. Nasıl mı?
Gelin, açıklayalım:
Sertifikalar, ilgi duyduğunuz yetkinlik alanına göre alacağınız eğitimden sonra size verilecek olan öğrenim belgeleridir. Tıpkı diplomalar gibi. Tabi iş arama sürecinde diplomalara duyduğunuz saygıyı kaybetmeye başlamanız da çok doğal fakat bu diploma tarzı biraz daha farklı! Sertifikalı eğitimler ile belki asıl diplomanızdan bile daha çok fayda sağlayabilirsiniz. Çünkü aldığınız eğitim, her bakımdan yeni bir bilgi ve edinim içerisinde olduğunuzu; elinizdeki sertifika ise bunun sınanarak doğrulanmış olduğunu kanıtlar.
Sertifikalar Neden Önemlidir?
Sertifikaların faydaları birçok farklı durumda karşınıza çıkacaktır fakat iş hayatına geçmeden önce kendinizle alakalı bir gerçeğin farkına varmalısınız: Herkes değişime ihtiyaç duyar! Farklılaşan dönemsel şartlar ve hızla ilerleyen zamanla birlikte ne kadar çok şey değişti ve dönüştü, farkında mısınız? Yeni meslek grupları, yeni ticaret ortamları, sanal alem…vb. birçok farklı ve bağımsız grup türedi. İşte bu noktada yalnızca hayatta kalabilmek için değil, döneme ve trendlere ayak uydurarak daha realist ve rahat bir yaşam sürebilmek için de bu değişimden kendimize düşeni bulmalı ve gerçekleştirmeliyiz. Bize düşen pay da bilmediğimiz bir kategori olabilir ya da yeni bir dal da öğrenmek zorunda kalabiliriz. Fakat zaten mesleğimizin o ilk öğrendiğimiz halinde seyretmesi olanaksızdır. İnsan gibi insanla ilgili her şey de dönüşüme mahkumdur ve hem tabii hem de güzel olan budur. Çünkü aynı konum ve durumda seyreden hiçbir şey insanlık için faydalı bir kaynak olamaz.
Özetle sertifikalar, işte tam da bu noktada devreye girerler. Size ihtiyaç duyduğunuz dönüşümü en kolay haliyle sunduktan sonra aldığınız bu eğitimden yeni ve dönüşmüş bir birey olarak yolunuza devam edeceğinizi kanıtlarlar. İşverenlerin cv’nize baktıklarında bu sertifikalar ile ilgili düşündükleri ilk şey de budur: Bu kadın/adam değişmiş! Yeni dünyaya ayak uyduruyor ve olduğu yerde saymıyor!
Sertifikaların İş Hayatındaki Önemi
Daha az önce cv’den bahsettik, öyle değil mi? Ki bu cv’ler işverenler için çok hassas noktalar haline gelebiliyor. Hatta insanlar cv hazırlamak için bile eğitim alan insanlar var, bunu biliyor muydunuz? Çünkü bir yabancı için başka bir yabancıyı tanıtarak güvenilir kılabilecek çok az kaynak vardır ve bunların başında tıpkı diplomalar gibi sertifikalar da yer alır. Peki, sertifikalar cv’ye nasıl eklenir?
Cv’nize ekleyeceğiniz sertifikalar için yeni dönemde artık sertifika kodları kullanılmaktadır veya sertifikalar internet üzerinden de sorgulanabilir. Fakat bunlardan önce siz kendi eğitimlerinizi belirtmek için sertifika ve program isimlerinizi, aldığınız tarihi, eğitim süresini ve aldığınız kurumun ismini belirtmelisiniz. Birden çok sertifikaya sahipseniz; bunları kronolojik olarak veya önem sırasına göre dizebilirsiniz. Burada önemli olan; başvurduğunuz konuma uygun olarak güvenilir bir eğitim almış olup, olmadığınızdır. Ve elbette diplomanızın yanı sıra iş hayatında kullanabileceğiniz bir eğitim ya da eğitimler bütününden mezun olmuş olmanız; size öne çıkaracak ciddi bir durumdur.
Sonuç olarak; sertifikalar önemli mi sorusuna kesin bir cevap verelim: Elbette önemli! Çünkü kişisel gelişim söz konusu olmasaydı bile sertifikaların iş hayatındaki önemi yadsınamaz derecede büyük bir yer kaplardı.
Dünya değişiyor ve bu değişim her geçen gün rekabeti de arttırıyor. Artan bu rekabetin arasında bir adım öne çıkabilmek çok önemli. Kişilerin, değişen bu düzene aldırmadan aynı hızda değişimi yakalayabilmeleri şart. Bu da ancak kişisel gelişimi kuvvetlendirerek mümkün. Sahip olduğumuz yetenek ve becerileri geliştirmek ise bizim ellerimizde!
Kariyerinizi her zaman daha ileri taşıyabileceğinizi unutmayın!
Öncelikle ihtiyaç tespitinden başlayarak sunulan Sürdürülebilir İnsan Kaynakları yaklaşımı hayata geçirilecek uygulamanın işletmenin diğer tüm süreçleriyle entegre olması ve desteklenmesi hedeflenmektedir.
İnsan Kaynaklarının tüm konularında ‘Çözüm Merkezi’ hizmeti anlayışı ile Türkiye’de ilk ve tek olarak danışmanlık hizmeti vermekte olan Sentor; sunduğu bütüncül ve uzun vadeli çözümlerle işletmenin sürdürülebilirliğine önemli ölçüde katkı sağlamaktadır.
Cts, 30 Nis 2022
Cts, 30 Nis 2022
Cts, 30 Nis 2022
Herkese açık bir inceleme yazın