Yayınlanmış - Cts, 30 Nis 2022
Sanal Ortamda Eğitim ve Öğretimin Geleceği
Sanal ortamda eğitim ve öğretimin geleceği birçok bakımdan farklı sistematik yapılara bağlı bir temele dayalıdır. Ayrıca sanal ortamda eğitim konusu üzerine birçok araştırma ve çalışma yapılmıştır. Fakat daha net bir dille açıklamak gerekirse; sanal ortamda eğitim nedir? Uzaktan eğitim ve online eğitim ile aynı anlama mı gelir?
Gelin, açıklayalım:
Uzaktan eğitim ve online eğitim kavramları özde birleşen, yapı itibariyle birbirlerine benzeyen eğitim biçimleridir fakat bazı temel farkları bulunur. Örneğin; uzaktan eğitim, genellikle açıköğretim fakülteleri gibi kayıttan mezuniyete kadar tüm işlerinizi sanal mecrada yapabileceğiniz bir sisteme sahiptir. Online eğitim ise var olan fiziki eğitim ortamlarındaki ders, sınav, ödevlendirme vb. faaliyetleri internet üzerindeki ilgili platformlardan gerçekleştirebileceğiniz bir sistemdir. Kısaca uzaktan eğitim ve online eğitim farkı birinin fiziki koşullarda da süregelen bir alt yapısının olmasına dayanır.
Sanal Ortamda Eğitim ve Öğretim Nedir?
Aslında sanal eğitim ortamları “eğitim sürecinin çevrimiçi bir durumda gerçekleşmesini sağlayacak şekilde yapılandırılmış yazılım paketleridir.” (Netinbag, 2022) 1990’lı yıllardan beri gelişerek hala kullanılmaya devam edilmektedir. Bu sistemin süregelen üç farklı kuşağa dayandığı bilinir. “İlk kuşak öğrenci-öğretmen iletişiminin yazışmalar yoluyla sağlandığı geleneksel kuşaktır. İkinci kuşak sanayileşmiş multimedya uzaktan eğitimi olarak da bilinmektedir. Bu kuşakta ses ve video ağırlıklı bir uzaktan eğitim yapısı vardır. Son kuşakta ise eğitimde bilgisayar ve modemin kullanılmaya başlanmıştır. Birinci ve ikinci kuşağın temel amacı öğrenme materyallerinin üretimi dağıtımıdır.” (Murat Tuncer, 2008) Üçüncü kuşakta ise diğerlerinden farklı olarak interaktif terimiyle özdeşleşen, daha kapsamlı ve anlaşılabileceği üzere aktif bir sistem söz konusudur.
Sanal Ortamda Eğitim ve Öğretim Süreci Nasıl İşler?
Peki, Covid-19 salgınıyla hayatımıza giren uzaktan eğitim kararı ile adını daha sık duymaya başladığımız sanal ortamda eğitim süreci tam olarak nasıl işliyor?
Elbette sanal eğitim ortamlarının en büyük gereksinimleri aktif internet bağlantısına sahip telefon, tablet veya bilgisayar gibi teknolojik aletlerdir. Bu teknoloji üzerinden internet ortamında kurulu platformlar aracılığıyla hizmet verilmektedir. Amaç, herhangi bir fiziksel ortama gerek kalmadan eğitimin devamını sağlamaktır. Bireyler bahsi geçen platformlara giriş yaptıklarında aldıkları eğitimin veya eğitimlerin ilgili dosyalarına ulaşırlar. Bu dosyalar genellikle ses, resim, video ve doküman gibi multimedyalardır. Bunların çeşitliliği, süreleri, içerikleri, eğitmen veya ilgilileri alınan eğitime göre farklılık gösterebilmektedir. Örneğin; sadece uzaktan eğitim bölümleri bile kendi içlerinde birçok dala ayrılmaktadır. Üstelik bu eğitimler, yalnızca uzaktan eğitim bölümleri ile sınırlı kalmazlar. Bunların yanı sıra birçok farklı kategoriye ve dolayısıyla dala ayrılan farklı sertifika ve eğitim programları bulunur. Farklılaşan bu eğitim ortamları ve sistemleri içerisinde bireylerin, sunulan dosyalara iştiraki beklenir. Kimi platformlarda bu dosyaların yanı sıra canlı yani çevrimiçi dersler de bulunur. Genellikle önceden ayarlanan tarih ve saatlerde paylaşılan linklere giriş yapan kullanıcılar, eğitmenleriyle canlı dersler gerçekleştirirler. Görüntülü gerçekleşen bu derslerde sözlü iletişim imkanı doğduğu için öğretmen-öğrenci ilişkisinin kurulması muhtemeldir. Katılım zorunluluğu ve izlenme şartları birçok programda farklılaşmaktadır. Ayrıca bazı sistemlerde ödevlendirme, sınav ve mülakat seçenekleri de bulunur. Bu seçenekler de farklı etkenlere bağlı olarak değişmektedir.
Sanal Ortamda Eğitim ve Öğretimin Avantajları Nelerdir?
Sanal Ortamda Eğitim ve Öğretimin Dezavantajları Nelerdir?
Sanal Ortamda Eğitim ve Öğretimin Geleceği
Kısaca sanal ortamda eğitimin geleceği kesin bir ifadeyle insana bağlıdır. Teknoloji ve dolayısıyla bilgi çağı içerisinde bulunduğumuz bu dönemde, erişilen kaynakların tümünün gelişerek daha da yaygınlaşacağı aşikardır. Buradaki en önemli nokta hızla ilerleyen bu süreç içerisinde bulunan ve uygulanan aktif kaynaklardan ziyade insanoğlunun bunları nasıl kullanacağıdır. Elbette sanal ortamdaki eğitimin geliştirilmek istenmesinin asıl sebepleri; verimli kaynak kullanımı, erişim kolaylığı, globalleşme ve denge sağlamaktır. Zaten bu doğrultuda yapılan tüm çalışmalarda daha hızlı, güvenli, kolay ve verimli yollar tercih edilmektedir. Fakat teknolojik aletlerden kullanılan platformlara kadar her türlü olgu, yalnızca insanın kullanımına bağlı olarak fayda sağlayabilir. Ayrıca ne yazık ki; “bilgi ve iletişim teknolojilerinin etkili kullanımı toplumlar arasında gelişmişlik farkı meydana getirmektedir. Bunun yanı sıra gelişmiş ülkeler bilgi ve iletişim teknolojilerini bir sömürgecilik aracı gibi kullanmaya başlamıştır. İnternetin bağımsız şekilde kullanılabilmesi bir taraftan bireyi eğitmek amacıyla kullanılırken, diğer taraftan propaganda faaliyetlerine hizmet edebilmektedir.” (Murat Tuncer, 2008)
Dolayısıyla sanal ortamdaki eğitim ve öğretimin geleceği hususunda her türlü avantaj ve dezavantaja bakmadan önce hem birey algısını ve değişimini sorgulamak gerekir. Toplumda eğitimin verimini ve geleceğini belirleyecek tek şey, yine insanın kendisidir.
Kaynakça
Murat Tuncer, M. T. (2008). Sanal Ortamda Eğitim ve Öğretimin Geleceği ve Olası Sorunlar. Sosyal Bilimler Dergisi, 6.
Netinbag. (2022, Nisan 28). Netinbag: Education. Netinbag Web Sitesi: https://www.netinbag.com/tr/education/what-is-a-virtual-learning-environment.html adresinden alındı
Öncelikle ihtiyaç tespitinden başlayarak sunulan Sürdürülebilir İnsan Kaynakları yaklaşımı hayata geçirilecek uygulamanın işletmenin diğer tüm süreçleriyle entegre olması ve desteklenmesi hedeflenmektedir.
İnsan Kaynaklarının tüm konularında ‘Çözüm Merkezi’ hizmeti anlayışı ile Türkiye’de ilk ve tek olarak danışmanlık hizmeti vermekte olan Sentor; sunduğu bütüncül ve uzun vadeli çözümlerle işletmenin sürdürülebilirliğine önemli ölçüde katkı sağlamaktadır.
Cts, 30 Nis 2022
Cts, 30 Nis 2022
Cts, 30 Nis 2022
Herkese açık bir inceleme yazın