En İyi Fiyat Online Kurslar | Sentor Akademi

Yayınlanmış - Cts, 30 Nis 2022

Sanal Ortamda Eğitim ve Öğretimin Geleceği

Sanal Ortamda Eğitim ve Öğretimin Geleceği

Sanal Ortamda Eğitim ve Öğretimin Geleceği


Sanal ortamda eğitim ve öğretimin geleceği birçok bakımdan farklı sistematik yapılara bağlı bir temele dayalıdır. Ayrıca sanal ortamda eğitim konusu üzerine birçok araştırma ve çalışma yapılmıştır. Fakat daha net bir dille açıklamak gerekirse; sanal ortamda eğitim nedir? Uzaktan eğitim ve online eğitim ile aynı anlama mı gelir?

Gelin, açıklayalım:

Uzaktan eğitim ve online eğitim kavramları özde birleşen, yapı itibariyle birbirlerine benzeyen eğitim biçimleridir fakat bazı temel farkları bulunur. Örneğin; uzaktan eğitim, genellikle açıköğretim fakülteleri gibi kayıttan mezuniyete kadar tüm işlerinizi sanal mecrada yapabileceğiniz bir sisteme sahiptir. Online eğitim ise var olan fiziki eğitim ortamlarındaki ders, sınav, ödevlendirme vb. faaliyetleri internet üzerindeki ilgili platformlardan gerçekleştirebileceğiniz bir sistemdir. Kısaca uzaktan eğitim ve online eğitim farkı birinin fiziki koşullarda da süregelen bir alt yapısının olmasına dayanır.


Sanal Ortamda Eğitim ve Öğretim Nedir?

Aslında sanal eğitim ortamları “eğitim sürecinin çevrimiçi bir durumda gerçekleşmesini sağlayacak şekilde yapılandırılmış yazılım paketleridir.” (Netinbag, 2022) 1990’lı yıllardan beri gelişerek hala kullanılmaya devam edilmektedir. Bu sistemin süregelen üç farklı kuşağa dayandığı bilinir. “İlk kuşak öğrenci-öğretmen iletişiminin yazışmalar yoluyla sağlandığı geleneksel kuşaktır. İkinci kuşak sanayileşmiş multimedya uzaktan eğitimi olarak da bilinmektedir. Bu kuşakta ses ve video ağırlıklı bir uzaktan eğitim yapısı vardır. Son kuşakta ise eğitimde bilgisayar ve modemin kullanılmaya başlanmıştır. Birinci ve ikinci kuşağın temel amacı öğrenme materyallerinin üretimi dağıtımıdır.” (Murat Tuncer, 2008) Üçüncü kuşakta ise diğerlerinden farklı olarak interaktif terimiyle özdeşleşen, daha kapsamlı ve anlaşılabileceği üzere aktif bir sistem söz konusudur.


Sanal Ortamda Eğitim ve Öğretim Süreci Nasıl İşler?

Peki, Covid-19 salgınıyla hayatımıza giren uzaktan eğitim kararı ile adını daha sık duymaya başladığımız sanal ortamda eğitim süreci tam olarak nasıl işliyor?

Elbette sanal eğitim ortamlarının en büyük gereksinimleri aktif internet bağlantısına sahip telefon, tablet veya bilgisayar gibi teknolojik aletlerdir. Bu teknoloji üzerinden internet ortamında kurulu platformlar aracılığıyla hizmet verilmektedir. Amaç, herhangi bir fiziksel ortama gerek kalmadan eğitimin devamını sağlamaktır. Bireyler bahsi geçen platformlara giriş yaptıklarında aldıkları eğitimin veya eğitimlerin ilgili dosyalarına ulaşırlar. Bu dosyalar genellikle ses, resim, video ve doküman gibi multimedyalardır. Bunların çeşitliliği, süreleri, içerikleri, eğitmen veya ilgilileri alınan eğitime göre farklılık gösterebilmektedir. Örneğin; sadece uzaktan eğitim bölümleri bile kendi içlerinde birçok dala ayrılmaktadır. Üstelik bu eğitimler, yalnızca uzaktan eğitim bölümleri ile sınırlı kalmazlar. Bunların yanı sıra birçok farklı kategoriye ve dolayısıyla dala ayrılan farklı sertifika ve eğitim programları bulunur. Farklılaşan bu eğitim ortamları ve sistemleri içerisinde bireylerin, sunulan dosyalara iştiraki beklenir. Kimi platformlarda bu dosyaların yanı sıra canlı yani çevrimiçi dersler de bulunur. Genellikle önceden ayarlanan tarih ve saatlerde paylaşılan linklere giriş yapan kullanıcılar, eğitmenleriyle canlı dersler gerçekleştirirler. Görüntülü gerçekleşen bu derslerde sözlü iletişim imkanı doğduğu için öğretmen-öğrenci ilişkisinin kurulması muhtemeldir. Katılım zorunluluğu ve izlenme şartları birçok programda farklılaşmaktadır. Ayrıca bazı sistemlerde ödevlendirme, sınav ve mülakat seçenekleri de bulunur. Bu seçenekler de farklı etkenlere bağlı olarak değişmektedir.


Sanal Ortamda Eğitim ve Öğretimin Avantajları Nelerdir?

  1. Aynı anda büyük kitlelere erişme imkanı tanır.
  2. Kişilere uygun esneklik payını sağlar.
  3. Erişim ve ulaşılabilirlik oranlarını arttırır.
  4. Bireysel farklılıkların ele alınabilmesini kolaylaştırır.
  5. Her algı tipine uygun yöntemi barındırır.
  6. Eğitimde globalleşebilmenin yolunu açar.


Sanal Ortamda Eğitim ve Öğretimin Dezavantajları Nelerdir?

  1. Bireylerin kendi eğitimlerini yönetebilecek kabiliyete sahip olmadıkları durumlarda eğitim açıklıklarına neden olabilir.
  2. Bazı platformların gerekli sistematik yeterliliğe sahip olmaması eğitimi erteleyebilir.
  3. Teknik sıkıntı veya yetersizliklerden kaynaklı erişim problemleri doğabilir.


Sanal Ortamda Eğitim ve Öğretimin Geleceği 

Kısaca sanal ortamda eğitimin geleceği kesin bir ifadeyle insana bağlıdır. Teknoloji ve dolayısıyla bilgi çağı içerisinde bulunduğumuz bu dönemde, erişilen kaynakların tümünün gelişerek daha da yaygınlaşacağı aşikardır. Buradaki en önemli nokta hızla ilerleyen bu süreç içerisinde bulunan ve uygulanan aktif kaynaklardan ziyade insanoğlunun bunları nasıl kullanacağıdır. Elbette sanal ortamdaki eğitimin geliştirilmek istenmesinin asıl sebepleri; verimli kaynak kullanımı, erişim kolaylığı, globalleşme ve denge sağlamaktır. Zaten bu doğrultuda yapılan tüm çalışmalarda daha hızlı, güvenli, kolay ve verimli yollar tercih edilmektedir. Fakat teknolojik aletlerden kullanılan platformlara kadar her türlü olgu, yalnızca insanın kullanımına bağlı olarak fayda sağlayabilir. Ayrıca ne yazık ki; “bilgi ve iletişim teknolojilerinin etkili kullanımı toplumlar arasında gelişmişlik farkı meydana getirmektedir. Bunun yanı sıra gelişmiş ülkeler bilgi ve iletişim teknolojilerini bir sömürgecilik aracı gibi kullanmaya başlamıştır. İnternetin bağımsız şekilde kullanılabilmesi bir taraftan bireyi eğitmek amacıyla kullanılırken,  diğer taraftan propaganda faaliyetlerine hizmet edebilmektedir.” (Murat Tuncer, 2008) 

Dolayısıyla sanal ortamdaki eğitim ve öğretimin geleceği hususunda her türlü avantaj ve dezavantaja bakmadan önce hem birey algısını ve değişimini sorgulamak gerekir. Toplumda eğitimin verimini ve geleceğini belirleyecek tek şey, yine insanın kendisidir.

Kaynakça


Murat Tuncer, M. T. (2008). Sanal Ortamda Eğitim ve Öğretimin Geleceği ve Olası Sorunlar. Sosyal Bilimler Dergisi, 6.

Netinbag. (2022, Nisan 28). Netinbag: Education. Netinbag Web Sitesi: https://www.netinbag.com/tr/education/what-is-a-virtual-learning-environment.html adresinden alındı



Oluşturuldu

Sentor Akademi

Öncelikle ihtiyaç tespitinden başlayarak sunulan Sürdürülebilir İnsan Kaynakları yaklaşımı hayata geçirilecek uygulamanın işletmenin diğer tüm süreçleriyle entegre olması ve desteklenmesi hedeflenmektedir.

İnsan Kaynaklarının tüm konularında ‘Çözüm Merkezi’ hizmeti anlayışı ile Türkiye’de ilk ve tek olarak danışmanlık hizmeti vermekte olan Sentor; sunduğu bütüncül ve uzun vadeli çözümlerle işletmenin sürdürülebilirliğine önemli ölçüde katkı sağlamaktadır.

Profili görüntüle

Yorumlar (0)

Ara
Popüler kategoriler
Son Yazılar
Sertifikalı Eğitimlerin Kariyerinize Katkısı
Sertifikalı Eğitimlerin Kariyerinize Katkısı
Sertifikalı Eğitimlerin Kariyerinize KatkısıÖzellikle yeni mezunsanız ya da iş hayatına bir süre ara verdiyseniz; iş bulmak zannettiğiniz kadar kolay olmayabilir. Böyle bir durumda sertifikalar ne işe yarar diye sorabilirsiniz. Çünkü büyük olasılıkla birçok işverenden olumsuz yanıt almış, elinizdeki diplomayla öylece kaldığınız için umudunuzu kaybetmeye başlamışsınızdır. Fakat durum aslında bu kadar korkutucu değil. Nasıl mı?Gelin, açıklayalım:Sertifikalar, ilgi duyduğunuz yetkinlik alanına göre alacağınız eğitimden sonra size verilecek olan öğrenim belgeleridir. Tıpkı diplomalar gibi. Tabi iş arama sürecinde diplomalara duyduğunuz saygıyı kaybetmeye başlamanız da çok doğal fakat bu diploma tarzı biraz daha farklı! Sertifikalı eğitimler ile belki asıl diplomanızdan bile daha çok fayda sağlayabilirsiniz. Çünkü aldığınız eğitim, her bakımdan yeni bir bilgi ve edinim içerisinde olduğunuzu; elinizdeki sertifika ise bunun sınanarak doğrulanmış olduğunu kanıtlar.Sertifikalar Neden Önemlidir?Sertifikaların faydaları birçok farklı durumda karşınıza çıkacaktır fakat iş hayatına geçmeden önce kendinizle alakalı bir gerçeğin farkına varmalısınız: Herkes değişime ihtiyaç duyar! Farklılaşan dönemsel şartlar ve hızla ilerleyen zamanla birlikte ne kadar çok şey değişti ve dönüştü, farkında mısınız? Yeni meslek grupları, yeni ticaret ortamları, sanal alem…vb. birçok farklı ve bağımsız grup türedi. İşte bu noktada yalnızca hayatta kalabilmek için değil, döneme ve trendlere ayak uydurarak daha realist ve rahat bir yaşam sürebilmek için de bu değişimden kendimize düşeni bulmalı ve gerçekleştirmeliyiz. Bize düşen pay da bilmediğimiz bir kategori olabilir ya da yeni bir dal da öğrenmek zorunda kalabiliriz. Fakat zaten mesleğimizin o ilk öğrendiğimiz halinde seyretmesi olanaksızdır. İnsan gibi insanla ilgili her şey de dönüşüme mahkumdur ve hem tabii hem de güzel olan budur.  Çünkü aynı konum ve durumda seyreden hiçbir şey insanlık için faydalı bir kaynak olamaz.Özetle sertifikalar, işte tam da bu noktada devreye girerler. Size ihtiyaç duyduğunuz dönüşümü en kolay haliyle sunduktan sonra aldığınız bu eğitimden yeni ve dönüşmüş bir birey olarak yolunuza devam edeceğinizi kanıtlarlar. İşverenlerin cv’nize baktıklarında bu sertifikalar ile ilgili düşündükleri ilk şey de budur: Bu kadın/adam değişmiş! Yeni dünyaya ayak uyduruyor ve olduğu yerde saymıyor!Sertifikaların İş Hayatındaki ÖnemiDaha az önce cv’den bahsettik, öyle değil mi? Ki bu cv’ler işverenler için çok hassas noktalar haline gelebiliyor. Hatta insanlar cv hazırlamak için bile eğitim alan insanlar var, bunu biliyor muydunuz? Çünkü bir yabancı için başka bir yabancıyı tanıtarak güvenilir kılabilecek çok az kaynak vardır ve bunların başında tıpkı diplomalar gibi sertifikalar da yer alır. Peki, sertifikalar cv’ye nasıl eklenir?Cv’nize ekleyeceğiniz sertifikalar için yeni dönemde artık sertifika kodları kullanılmaktadır veya sertifikalar internet üzerinden de sorgulanabilir. Fakat bunlardan önce siz kendi eğitimlerinizi belirtmek için sertifika ve program isimlerinizi, aldığınız tarihi, eğitim süresini ve aldığınız kurumun ismini belirtmelisiniz. Birden çok sertifikaya sahipseniz; bunları kronolojik olarak veya önem sırasına göre dizebilirsiniz. Burada önemli olan; başvurduğunuz konuma uygun olarak güvenilir bir eğitim almış olup, olmadığınızdır. Ve elbette diplomanızın yanı sıra iş hayatında kullanabileceğiniz bir eğitim ya da eğitimler bütününden mezun olmuş olmanız; size öne çıkaracak ciddi bir durumdur.Sonuç olarak; sertifikalar önemli mi sorusuna kesin bir cevap verelim: Elbette önemli! Çünkü kişisel gelişim söz konusu olmasaydı bile sertifikaların iş hayatındaki önemi yadsınamaz derecede büyük bir yer kaplardı. Dünya değişiyor ve bu değişim her geçen gün rekabeti de arttırıyor. Artan bu rekabetin arasında bir adım öne çıkabilmek çok önemli. Kişilerin, değişen bu düzene aldırmadan aynı hızda değişimi yakalayabilmeleri şart. Bu da ancak kişisel gelişimi kuvvetlendirerek mümkün. Sahip olduğumuz yetenek ve becerileri geliştirmek ise bizim ellerimizde!Kariyerinizi her zaman daha ileri taşıyabileceğinizi unutmayın!

Cts, 30 Nis 2022

Sanal Ortamda Eğitim ve Öğretimin Geleceği
Sanal Ortamda Eğitim ve Öğretimin Geleceği
Sanal Ortamda Eğitim ve Öğretimin GeleceğiSanal ortamda eğitim ve öğretimin geleceği birçok bakımdan farklı sistematik yapılara bağlı bir temele dayalıdır. Ayrıca sanal ortamda eğitim konusu üzerine birçok araştırma ve çalışma yapılmıştır. Fakat daha net bir dille açıklamak gerekirse; sanal ortamda eğitim nedir? Uzaktan eğitim ve online eğitim ile aynı anlama mı gelir?Gelin, açıklayalım:Uzaktan eğitim ve online eğitim kavramları özde birleşen, yapı itibariyle birbirlerine benzeyen eğitim biçimleridir fakat bazı temel farkları bulunur. Örneğin; uzaktan eğitim, genellikle açıköğretim fakülteleri gibi kayıttan mezuniyete kadar tüm işlerinizi sanal mecrada yapabileceğiniz bir sisteme sahiptir. Online eğitim ise var olan fiziki eğitim ortamlarındaki ders, sınav, ödevlendirme vb. faaliyetleri internet üzerindeki ilgili platformlardan gerçekleştirebileceğiniz bir sistemdir. Kısaca uzaktan eğitim ve online eğitim farkı birinin fiziki koşullarda da süregelen bir alt yapısının olmasına dayanır.Sanal Ortamda Eğitim ve Öğretim Nedir?Aslında sanal eğitim ortamları “eğitim sürecinin çevrimiçi bir durumda gerçekleşmesini sağlayacak şekilde yapılandırılmış yazılım paketleridir.” (Netinbag, 2022) 1990’lı yıllardan beri gelişerek hala kullanılmaya devam edilmektedir. Bu sistemin süregelen üç farklı kuşağa dayandığı bilinir. “İlk kuşak öğrenci-öğretmen iletişiminin yazışmalar yoluyla sağlandığı geleneksel kuşaktır. İkinci kuşak sanayileşmiş multimedya uzaktan eğitimi olarak da bilinmektedir. Bu kuşakta ses ve video ağırlıklı bir uzaktan eğitim yapısı vardır. Son kuşakta ise eğitimde bilgisayar ve modemin kullanılmaya başlanmıştır. Birinci ve ikinci kuşağın temel amacı öğrenme materyallerinin üretimi dağıtımıdır.” (Murat Tuncer, 2008) Üçüncü kuşakta ise diğerlerinden farklı olarak interaktif terimiyle özdeşleşen, daha kapsamlı ve anlaşılabileceği üzere aktif bir sistem söz konusudur.Sanal Ortamda Eğitim ve Öğretim Süreci Nasıl İşler?Peki, Covid-19 salgınıyla hayatımıza giren uzaktan eğitim kararı ile adını daha sık duymaya başladığımız sanal ortamda eğitim süreci tam olarak nasıl işliyor?Elbette sanal eğitim ortamlarının en büyük gereksinimleri aktif internet bağlantısına sahip telefon, tablet veya bilgisayar gibi teknolojik aletlerdir. Bu teknoloji üzerinden internet ortamında kurulu platformlar aracılığıyla hizmet verilmektedir. Amaç, herhangi bir fiziksel ortama gerek kalmadan eğitimin devamını sağlamaktır. Bireyler bahsi geçen platformlara giriş yaptıklarında aldıkları eğitimin veya eğitimlerin ilgili dosyalarına ulaşırlar. Bu dosyalar genellikle ses, resim, video ve doküman gibi multimedyalardır. Bunların çeşitliliği, süreleri, içerikleri, eğitmen veya ilgilileri alınan eğitime göre farklılık gösterebilmektedir. Örneğin; sadece uzaktan eğitim bölümleri bile kendi içlerinde birçok dala ayrılmaktadır. Üstelik bu eğitimler, yalnızca uzaktan eğitim bölümleri ile sınırlı kalmazlar. Bunların yanı sıra birçok farklı kategoriye ve dolayısıyla dala ayrılan farklı sertifika ve eğitim programları bulunur. Farklılaşan bu eğitim ortamları ve sistemleri içerisinde bireylerin, sunulan dosyalara iştiraki beklenir. Kimi platformlarda bu dosyaların yanı sıra canlı yani çevrimiçi dersler de bulunur. Genellikle önceden ayarlanan tarih ve saatlerde paylaşılan linklere giriş yapan kullanıcılar, eğitmenleriyle canlı dersler gerçekleştirirler. Görüntülü gerçekleşen bu derslerde sözlü iletişim imkanı doğduğu için öğretmen-öğrenci ilişkisinin kurulması muhtemeldir. Katılım zorunluluğu ve izlenme şartları birçok programda farklılaşmaktadır. Ayrıca bazı sistemlerde ödevlendirme, sınav ve mülakat seçenekleri de bulunur. Bu seçenekler de farklı etkenlere bağlı olarak değişmektedir.Sanal Ortamda Eğitim ve Öğretimin Avantajları Nelerdir?Aynı anda büyük kitlelere erişme imkanı tanır.Kişilere uygun esneklik payını sağlar.Erişim ve ulaşılabilirlik oranlarını arttırır.Bireysel farklılıkların ele alınabilmesini kolaylaştırır.Her algı tipine uygun yöntemi barındırır.Eğitimde globalleşebilmenin yolunu açar.Sanal Ortamda Eğitim ve Öğretimin Dezavantajları Nelerdir?Bireylerin kendi eğitimlerini yönetebilecek kabiliyete sahip olmadıkları durumlarda eğitim açıklıklarına neden olabilir.Bazı platformların gerekli sistematik yeterliliğe sahip olmaması eğitimi erteleyebilir.Teknik sıkıntı veya yetersizliklerden kaynaklı erişim problemleri doğabilir.Sanal Ortamda Eğitim ve Öğretimin Geleceği Kısaca sanal ortamda eğitimin geleceği kesin bir ifadeyle insana bağlıdır. Teknoloji ve dolayısıyla bilgi çağı içerisinde bulunduğumuz bu dönemde, erişilen kaynakların tümünün gelişerek daha da yaygınlaşacağı aşikardır. Buradaki en önemli nokta hızla ilerleyen bu süreç içerisinde bulunan ve uygulanan aktif kaynaklardan ziyade insanoğlunun bunları nasıl kullanacağıdır. Elbette sanal ortamdaki eğitimin geliştirilmek istenmesinin asıl sebepleri; verimli kaynak kullanımı, erişim kolaylığı, globalleşme ve denge sağlamaktır. Zaten bu doğrultuda yapılan tüm çalışmalarda daha hızlı, güvenli, kolay ve verimli yollar tercih edilmektedir. Fakat teknolojik aletlerden kullanılan platformlara kadar her türlü olgu, yalnızca insanın kullanımına bağlı olarak fayda sağlayabilir. Ayrıca ne yazık ki; “bilgi ve iletişim teknolojilerinin etkili kullanımı toplumlar arasında gelişmişlik farkı meydana getirmektedir. Bunun yanı sıra gelişmiş ülkeler bilgi ve iletişim teknolojilerini bir sömürgecilik aracı gibi kullanmaya başlamıştır. İnternetin bağımsız şekilde kullanılabilmesi bir taraftan bireyi eğitmek amacıyla kullanılırken,  diğer taraftan propaganda faaliyetlerine hizmet edebilmektedir.” (Murat Tuncer, 2008) Dolayısıyla sanal ortamdaki eğitim ve öğretimin geleceği hususunda her türlü avantaj ve dezavantaja bakmadan önce hem birey algısını ve değişimini sorgulamak gerekir. Toplumda eğitimin verimini ve geleceğini belirleyecek tek şey, yine insanın kendisidir.KaynakçaMurat Tuncer, M. T. (2008). Sanal Ortamda Eğitim ve Öğretimin Geleceği ve Olası Sorunlar. Sosyal Bilimler Dergisi, 6.Netinbag. (2022, Nisan 28). Netinbag: Education. Netinbag Web Sitesi: https://www.netinbag.com/tr/education/what-is-a-virtual-learning-environment.html adresinden alındı

Cts, 30 Nis 2022

Kurumsal Eğitimler İşinize Nasıl Fayda Sağlar?
Kurumsal Eğitimler İşinize Nasıl Fayda Sağlar?
Kurumsal Eğitimler İşinize Nasıl Fayda Sağlar?Nerede ya da ne zaman olduğu fark etmeksizin, bir iş yerindeki verimliliğin hemen hemen tamamı çalışanların eğitimlerine bağlıdır. İşte nu noktada kurumlar tarafından çalışanlar için atanan eğitimlere kurumsal eğitim denir. Kurumsal eğitimler verimliliği, kaliteyi ve hizmeti arttırabilmenin en bariz yollarıdır. Bunun sağlanmasındaki en büyük etki ise direk insana hitap ediyor olmalarıdır. Yani çalışanların bilgi ve niteliklerini geliştirebilmenin yollarını aramak, bir kurum ya da işletmenin en başta kendi için yapabileceği en sağlıklı faaliyettir. Elbette herkes kendi kurumu ya da işletmesi için daha yetkin, yetenekli ve donanımlı birisini arar, aramalıdır da... Fakat işler, yalnızca bununla sınırlı kalamaz çünkü dünya değişen ve dönüşen bir hız içerisindedir ve bilginin ise sonu yoktur. Düzene ayak uydurabilmenin ve hatta o düzen içerisinde hatırı sayılır bir yer tutabilmenin önemi tartışılamaz. İşte kurumsal eğitimin faydaları bu noktada devreye girer. Çalışanlar için sadece pozisyonlarını geliştirebilecekleri eğitimlerden çok daha fazlasını sunarlar.Peki ama daha detaylı şekilde inceleyecek olursak; kurumsal eğitimler işinize nasıl fayda sağlar? Gelin, açıklayalım:Güvenliği ArttırırDaha önce de değindiğimiz üzere iş yerlerinde verilen kurumsal eğitim programları yalnızca pozisyonların gelişimi ile kısıtlı değildir. İş sağlığı güvenliği gibi eğitimlerle de çalışanlara ve güvenliklerine yönelik korumalar sağlanmaya çalışılır. Örneğin; benzin istasyonları, inşaatlar gibi tehlikeli madde ya da alan içeren iş sektörlerinde bu tarz eğitimler, ciddi bir hayati öneme sahiptir.Motivasyon Sağlarİnsanları çalışmaktan alıkoyan genellikle fiziki şartlardan ziyade ruhsal problemlerdir. Dolayısıyla verim düştüğünde de fiziki bir gerekçe yerine tabii bir ruhsal sorun aranmalıdır. Çalışanlar için bu tarz kişisel sorunları işe dahil etmek, her ne kadar profesyonel gözükmese de birçok insan aslında istemeden bunu yapmaya devam etmektedir. Bu durumu yargılamak yerine kontrol altına almak ise kurumsal eğitimler sayesinde mümkün. Kişisel gelişime ve motivasyon kazanımına yönelik birçok kurumsal eğitim programı bulunur. Çalışanlar ise aldıkları bu eğitimden sonra daha kontrollü ve ruhsal açıdan iyi hissederler. Kısaca bu sayede kurumsal eğitimler ile çalışanların motivasyonları dinç tutulabilir.İletişim Becerisi KazandırırKurumsal eğitim programlarının tek yönlü olmadığından bahsetmiştik. Özellikle kişisel gelişime ve motivasyona yönelik eğitimlerin kişilere ve firmalara katkılarından da söz etmiştik. Tüm bunlar doğrultusunda bir başka kişisel gelişim odaklı kurumsal eğitim programı ise dile, iletişime ve diksiyona odaklı olanlardır. Bu programlarla amaçlanan şey; çalışanların iletişim becerilerini geliştirerek, sadece görevli kılındıkları işlerin dışında da harekete geçmelerini sağlamaktır. Örneğin; yaptığı iş içerisinde aslında çok iyi bir sonuç ortaya çıkaran herhangi bir çalışan, kendini yeterince ifade edemediği için anlaşılmayabilir. Bu durumda ne işveren için ne de çalışan için hiçbir fayda söz konusu olamaz. İşte kurumsal eğitimler sayesinde bu tip olumsuz olayların önüne geçilebilir.Verimliliği ve Kaliteyi ArttırırKurumsal eğitim ve kariyer birbirlerini tamamlayarak yükselten iki farklı alandır fakat bir o kadar da benzer nitelikler taşırlar. Kariyerde terfii kurumsal eğitimin katkıları ile gerçekleşebilir. Kişiler öğrendikleri bilgileri kendi deneyimleriyle harmanlayarak hayata geçirdiklerinde ciddi başarılar elde edebilirler. Bu noktada hem kurumlar hem de çalışanlar için sağlıklı döngüler yakalanmaya başlayarak, verim arttırılacaktır. Üstelik bahsi geçen verim yalnızca kuruma değil, çalışana da yöneliktir. Bu verimle birlikte yalnızca zamandan tasarruf edilmesi beklenmez. Aynı zamanda ciddi bir kalitesel dönüşüm de söz konusudur. Çünkü sağlanan verim, beraberinde olumlu ve gerekli bir kalite kontrolünü, dolayısıyla sorgulamayı da getirir. Daha iyi olabileceğini düşünen kurum da daha iyisini yapabileceğini düşünen çalışan da kendilerini dönüştürerek var olan kalitelerini arttırmaya başlarlar. Bunu sağlayan yegâne dönüşüm ise kurumsal eğitimin önemi ve bu eğitimin niteliğidir.Sonuç olarak; kurumsal eğitim hem işveren hem de çalışan için her bakımdan faydalı olabilecek süreçler bütünü kapsayan, gerekli bir sistemdir ve neredeyse zorunlu olduğu söylenebilir. Çünkü iş hayatına katkıları ve kariyer odaklı sağladığı faydalar şüphe edilemeyecek derecede gerçek ve kanıtlanabilirdir.

Cts, 30 Nis 2022

Tüm bloglar